Vägbeskrivningar och karta

 

Solen – Globen

Adress: Aviici arena, Globentorget 2, Stockholm-Globen.
Vägbeskrivning: Tag tunnelbanan i Stockholm till station Gullmarsplan. Därifrån är det fem minuters promenad till Globen som utgör modellen av solen. En tavla med information om Globens plats i SSS: ingång Sky View och ta höger mot restaurangen.

Merkurius – Stockholms stadsmuseum

Adress: Ryssgården, Slussen, Stockholm
Vägbeskrivning: Tag tunnelbanan i Stockholm till station Slussen, och gå upp i uppgång Slussen. Därifrån är det tre minuters promenad till modellen av Merkurius. Gå snett till vänster över torget mot Stadsmuseet, och nedför det breda svängda trapporna till den nedsänkta gården framför museets entré. Mitt på gården står modellen av Merkurius. Den är uppvärmd för att påminna om dess höga temperatur (på solsidan!).

OBS: För närvarande genomgår Stadsmuseet en renovering och modellen är tills vidare lagrad i museet.

Venus – Vetenskapens Hus

Adress: AlbaNova universitetscentrum, Roslagstullbacken 21

Jorden och månen – Cosmonova och Naturhistoriska riksmuseet

Adress: Frescativägen 40, Stockholm
Vägbeskrivning: Tag tunnelbanan i Stockholm till station Universitetet. Därifrån är det skyltat till Cosmonova och Naturhistoriska Riksmuseet, fem-tio minuters promenad. Modellen av Jorden är placerad i biljetthallen. Modellen av månen är fäst på en pelare i biljetthallen alldeles utanför entrén till Cosmonova.

Mars – Mörby centrum

Adress: Mörby Centrum, Danderyd
Vägbeskrivning: Tag tunnelbanan i Stockholm till station Mörby centrum. Modellen står utanför Åhlens på nedre planet i köpcentret.

Jupiter – Arlanda Airport

I mitten av Sky City, Arlanda flygplats leder en korridor söderut in till Hotell Clarion. De galileiska månarna och tillhörande information finns utefter denna korridor och i slutändan en rulltrappa som leder till ett konferenscentrum. I taket finns Jupiter-ringen.

Saturnus – Uppsala

Adress: Modellen av Saturnus måne Titan svävar över Svartbäcksgatan 9 vid Celsiushuset i Uppsala.

Uranus – Lövstabruk

Adress: Centrala Lövstabruk, nära ”Stora magasinet”.

Neptunus – Söderhamn

Adress: Söderhamn, Hälsingland
Vägbeskrivning: Fortsätt norrut med bilen från Furuviksparken till Söderhamn. I Söderhamns centrum, nära biblioteket och kanalen, ligger Strykjärnsparken, så benämnd på grund av sin trekantiga form. Där ligger modellen av Neptunus. Den gör sig allra bäst efter mörkrets inbrott, då det skimrande akrylklotet (vikt: 3 ton!) är upplyst inifrån av en dold strålkastare.

Pluto – Delsbo

Adress: Delsbo, Hälsingland
Vägbeskrivning: Fortsätt norrut med bil från Söderhamn till Delsbo. Modellen av Pluto och dess måne Karon finns i parken vid Staffansgården i centrala Delsbo.

Asteroiden 433 Eros – Mörbyskolan

Adress: Vendevägen 94, Danderyd
Vägbeskrivning: Tag tunnelbanan till Danderyds Sjukhus och följ skyltarna mot Mörbyskolan under motorvägen. Med bil kör man Roslagsvägen och kör av vid Djursholmsavfarten. Kör ned mot infartsparkeringen och in till höger till skolan. Modellen står på plan 1 i skolans centralkorridor.

Asteroiden Saltis – Kunskapsskolan, Saltsjöbaden

Adress: Kunskapsskolan, Saltsjöbaden
Vägbeskrivning: Tåg från Slussen, Stockholm till slutstationen Saltsjöbaden, därefter ca 10 min promenad till vägen som leder brant upp mot berget till Kunskapsskolan. Modellen står vid ingången till andra huset till höger efter passagen mellan grindstolparna.

Asteroiden Vesta – Åva gymnasium

Adress: Åva skolgränd 1-3, Täby
Vägbeskrivning: Roslagsbanan till Tibble Station. Från Täby Centrum är det mindre än 10 min promenad till Åva.

Asteroiden 5025 PL – Knivsta

Adress: Margarethavägen, Knivsta
Vägbeskrivning: Reliefen gjord av Eric Ståhl, med positionen för 5025 PL inlagd, finns på väggen till en mindre byggnad på höger sida efter infarten till Margarethaskolan

Dvärgplaneten Haumea

2047 Science Center, Jussi Björlings väg 25, Borlänge. Modellen finns i entréplanet.

Transneptunen Quaoar

Transneptunen Quaoar – Gislaveds bilbiotek

Adress: Gislegatan 5
Vägbeskrivning: Biblioteket ligger i centrala Gislaved och modellen finns vid ett fönster på övre planet.

Transneptunen Ixion – Härnösand

Adress: Storgatan 11, 871 31 Härnösand
Vägbeskrivning: När man kommer E4 söderifrån svänger man till höger vid trafikljusen vid fängelset. Då är man på Storgatan. Technichus ligger ca 200 meter därifrån, på vänster sida. Parkering finns på nedsidan huset.

Himlakroppen ’Oumuamua

Adress: Orten Plönninge
Vägbeskrivning: Se: http://www.hastro.se/?page_id=75

Transneptunen Eris – Umeå

Adress: Curiosum
Östra Strandgatan 32, Umeå (https://curiosum.umu.se)

Transneptunen Sedna – Luleå

Adress: Teknikens hus.
Vägbeskrivning: Med lokalbuss: Tag buss 4 eller 5 från Luleå centrum, hållplats A. Infart från E4 Norr och Söder: vik av E4 mot Luleå Följ skyltning mot Universitetet och Teknikens Hus fram till en faluröd byggnad med två gula skorstenar. (www.teknikenshus.se).

Halleys komet – Skövde

 

Adress: Balthazar, Kavelbrovägen 2B, Skövde
Vägbeskrivning: Modeller av Halleys komet finns både inom- och utomhus på vetenskapscentret Balthazar (se: www.balthazar.skovde.se).

Swift-Tuttles komet – Karlshamn

Adress: Karlshamn, Blekinge
Vägbeskrivning: Modellen av Swift-Tuttle finns långt söder om Stockholm, på Kreativum i Karlshamn, ett vetenskapligt centrum i Blekinge (se: www.kreativum.se).

Terminalchocken – Kiruna

Adress: Rymdcampus, E10, Kiruna
Vägbeskrivning: Om man kommer E10 söderifrån svänger man till vänster till Rymdcampus (skyltad) 6 km före man kommer till Kiruna (ett par kilometrar efter avtagsvägen till Jukkasjärvi). En tavla på plinten i rondellen framför ingången till Institutet för rymdfysik markerar Terminalchocken.